Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Emberi Természet

2008.07.23

 

 

 

                     Az emberi természet.

             Korai Közgazdasági Elméletek.

                                                    Kivonat innen.

 

 

Az ember eredendő, egyetemes joga önfenntartása függetlenül attól, hogy eredendően jónak vagy rossznak született-e. Természetes törekvése a szenvedés elkerülése, illetve az élvezetek megszerzése.

 

Egy magasabb szintű önzés, amely felismeri a cserében, hogy a saját cél eléréséhez mások igényeinek a kielégítésén keresztül vezet az út. Az embernek tehát nemcsak az hasznos, ami közvetlenül a maga számára haszonnal jár, hanem az is hasznos lehet, amiből egy másik ember húz hasznot.

 

…az ember, a passzív, szenzitív, vagyis csak érzékelésre képes állatvilággal szemben, aktív akarattal rendelkezik, mert rendelkezik az intenció és az óhajtás képességével.

Akarata intellektuális akarat, tehát rövid távú érdekénél képes távolabbra is tekinteni. Ebben különbözik az állatvilágtól.

 

Nem teljesen önkéntes tevékenységek esetében az egyéni és a közösségi szintű racionalitás szembe kerülhet egymással.

 

 Az emberi mentalitás és az intézményrendszer egymással kölcsönhatásban változik. E viszonyon belül az intézményi változás az aktív oldal, míg a mentalitás hosszabb idő alatt alkalmazkodik, s az új intézmények kialakításánál figyelembe kell venni a régebbi intézmények által kialakított gondolkodásmódot és magatartásformát.

 

…az ember csak saját érdekét (hasznát) képes felismerni, de képes azt az értelem kontrollja alatt tartani. Az ésszerűség feltételezése egyben normatíva is: döntés a "minimális áldozattal (befektetéssel) jutni adott élvezethez (anyagi javakhoz, profithoz (pénzhez), illetve adott ráfordítással maximális élvezethez" logikája mentén (hatékonyság).

 

A primitív élelemszerző és a jövedelemszerző ember között nem feltétlenül van különbség a társadalmi szintű tudatosság szerint, noha az utóbbi esetben lényegileg jobban függ az egyén a társadalomtól, de ez a függés annyira áttételes (szemben a primitív ember közvetlen törzsi kapcsolódásával), hogy ez a függés inkább szabadságnak tűnik, s ezért az egyéni szintű racionalitásnak (az önérdekérvényesítésnek) sokkal nagyobb lehet a súlya a cselekvési indítékok között.

 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2621 Verőce, Lugosi u. 71. 06-202181408

(Tejfalussy András dipl. mérnök, 2009.04.09 13:40)

Kód: Csizi090409

TISZTELT HÖLGYEK ÉS URAK!

Véleményem szerint, az élő vér 30/1 nátrium-kálium arányának a HALOTAK VÉRÉBEN KIALAKULÓRA 1/1 arányra átváltoztatásával folytatott alábbi magyarirtást, s az ellene lehetséges egyszerű védekezés lehetőségét eltitkoló szervezetek is valamennyien magyarellenes titkosszolgálatok és/vagy azok tudatos bűnsegédei!

Az általam benyújtott tudományos mérési és tankönyvi stb. bűnügyi bizonyítékokat lásd a folyamatban lévő 3.P.20.689/2007. perben és/vagy az interneten (Google: www.aquanet.fw.hu). Kérem a fejér megyei bírósági 3.P.20.689/2007. peremnek a nemzetközi emberi jogi bíróságon történő tovább tárgyalását, miután a fenti (APARTHEID!) ügyben eddig a hazai rendőrségek, ügyészségek és bíróságok tudatosan semmibevették az általam, ill. a dr. Simonyi Katalin ügyvéd által benyújtott valamennyi konkrét tudományos kutatási, mérési hiteles okirati bizonyítékot is.

Másolatot kapnak: DR. SÓLYOM LÁSZLÓ (ugyfelkapu@keh.hu), a Váci Városi Rendőrség vezetője (rkp@dunaweb.hu), a Tudományos Rendőrség PJT, Várhegyi László dipl. mérnök, nyugalmazott rendőr-alezeredes, dipl.természetgyógyász (weixl.varhegyi.laszlo@gmail.com).

Verőce, 2009. 04. 09.
Tejfalussy András dipl. mérnök, méréstani szakértő (feljelentõ felperes)
AGROANALÍZIS TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG GMK végelszámoló
1036 Budapest, Lajos u. 115. III. 18. www.aquanet.fw.hu, tel./fax: 36-1/250-6064 tejfalussy.andras@gmail.com