Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jog értelmezése.

 

A jog törvény, mégpedig morális törvény, ugyanis a természetszerűleg bennünk meglévő jogérzékünk kifejlődése morális forrásból fakadó fejlődés eredménye.

Moralitás; amikor az erkölcsi törvény iránti tisztelet érzése érdekeltséget kelt a törvénynek való engedelmesség iránt.

 

Az érdek egyrészt, amennyiben valamilyen objektíven létező tárgy iránti vágyat fejez ki, az ember egyik alapvető képességéből, a vágyó-képességből fakadóan határozza meg az akaratot, mely akarat érdeklődésének adva formát, érdemesnek (alkalmasnak), vagy érdekesnek tartván a tárgyat, kifejezi tetszését, vagy nem tetszését, (véleményt nyilvánít, döntést hoz). Ezt nevezhetjük külső objektív (anyagi) érdeknek. Másrészt - belső (szubjektív) nézőpontból -, az érdek, mint morális érdek, mivel az erkölcsi törvény iránti tisztelet érzése által teremt érdekeltséget a törvénynek való engedelmesség iránt, értékteremtő funkciót valósít meg.
 
A jog alapvetően két féle; veleszületett, illetve szerzett jog lehet.
 

Veleszületett joga az embernek csupán egyetlen van, és ez a szabadság joga.  Ebből a jogból származnak az összes jogi törvények (szerzett jog). Így valójában a a jog nem más, mint a morális érdekérvényesítés formális eszköze.

Moralitás nélkül a jog csupán eszköz, ezért, mint bármely eszköz használható, jóra és rosszra is. Utóbbi esetben, a jog az emberi társadalmi rendszer fejlődését súlyosan károsító, romboló hatást vált ki, tehát kiemelt fontosságú a jog, és a moralitás szerves kapcsolatát biztosító társadalmi rendszer megteremtése, illetve működtetése.
 
Az új morális társadalom elvi és szerkezeti vázlatának 14 oldalas dokumentumát minden érdeklődő számára e-mail címének megadása esetén tudom elküldeni.
 
Amennyiben egyetért azzal, hogy bármely cselekedetnek morális, illetve erkölcsi megítélése a civil emberek alapvető joga, és ezen az alapon szívesen csatlakozna egy akár többmilliós taglétszámú szavazó közösséghez, kérem, iratkozzon fel a Családképviselők levelező listájára itt a www.csaladkepviselo.eoldal.hu honlapon;
bal oldalon a Menü, Elérhetőség után a Levelező lista felirat alatt a keretbe írja be e-mail címét és kattintson a küldés gombra. (A levelező listáról lehetősége van bármikor leiratkozni).
 
Mottó:
Egy ország kormánya önmagában soha sem lehet képes erős nemzet megteremtésére, illetve működtetésére egy morális erővel rendelkező civil társadalom naprakész támogatása nélkül.
 
Köszönettel: Csízi Imre (Családképviselő)
A következőket teheted a művel:
  • szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet
  • származékos műveket (feldolgozásokat) hozhatsz létre
  • kereskedelmi célra is felhasználhatod a művet
de kizárólag csak a forrás megnevezésével: (Családképviselő: www.csaladkepviselo.eoldal.hu/cikkek/a-jog..html)!
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.